Dr. Eberhard Veit ile, yarının fabrikası bağlamında insanların oynayacağı rol ve bir şirketin çalışanlarını buna nasıl hazırlayabileceği hakkında konuştuk. Dr. Veit Festo AG’nin Yönetim Kurulu Başkanı olup aynı zamanda politika ve iş dünyasından, derneklerden, bilim çevrelerinden ve sendikalardan temsilcilerin bulunduğu Endüstri 4.0 Platformu’nun yürütme komitesinin üyeliğini yapmaktadır.
- Almanya Federal hükümet, üretimin dijitalleştirilmesini ve ağ iletişimini öne çıkarmayı hedeflediğini ve ‘Endüstri 4.0 Platformu’nun resmi lansmanının 2015’te duyurmuştu. Dr. Veit, derneğin üst düzey yetkililerinden birisiniz. Gerçekten ‘Endüstri 4.0 Platform’unun arkasında ne var?
Dr. Eberhard Veit: İlk olarak, bir açıklama yapmak isterim: Bu durumda lansman, sıfırdan başladığımız anlamına gelmemişti. Yeni oluşturulan platformda, öncekiler tarafından yapılan mükemmel iş Endüstri 4.0 platformunu geliştirme yeteneğine sahip. Politika dünyasından, derneklerden ve sanayiden temsilcilerle yakın işbirliği yaparak, bu konuyu şimdi geniş bir politik ve sosyal temele oturttuk. Şirketlerin buna dahil edilmesi bir kez daha pratik uygulamaları büyük ölçüde kuvvetlendirdi. Katılımcılar standartlaştırma, araştırma ve güvenlik gibi gelecekle ilgili konular ve aynı zamanda yeni çalışma ortamları, eğitim ve yasal konularla ilgili sorunlar üzerinde disiplinler arası ekipler halinde çalışıyor. Bu nedenle, üretim dünyasındaki bu evrimi öne çıkarmak için iyi bir donanıma sahip olduğumuza inanıyorum.
- Bununla birlikte, evrim aynı zamanda değişim demektir. Şirketler için bu ne anlama geliyor ve hangi ön gereklilikleri
karşılamalılar?
Veit: Endüstri 4.0, sadece yeni teknolojiler sunmakla ilgili değil. Daha çok, tamamen ağa entegre edilmiş ve esnek üretim dahil olmak üzere endüstriyel üretimdeki evrimle ilgili. Bu aynı zamanda insanların çalışma dünyalarını da etkiliyor: Yeni görev ve ihtiyaçlar ile insanlarla teknoloji arasındaki etkileşim için yeni fırsatlar olacak. Bu nedenle, eğitim ve nitelik kilit bir rol oynayacak. Geçmişte, Almanya çığır açan yenilikleriyle zaten çok büyük bir etkiye sahipti. Şimdi bu yaratıcı ruhu geliştirmeli ve küresel rekabet üstünlüğümüzü güvence altına alarak genişletmek için yeni gelişmeleri şekillendirmeliyiz.
- Etkileşimden bahsettiniz. Bu tam olarak ne anlama geliyor? Bunu nasıl görmeliyiz?
Veit: Gelecekte, insanlar ve teknoloji şimdikinden çok daha yakın bir şekilde çalışacak. Bir yandan robotlar ve diğer makinelerle, örneğin hizmet robotlarıyla temasımız gittikçe daha direkt bir hal alacak. Ostfildern-Scharnhausen’deki yeni teknoloji tesisimizde, bir koruyucu kafes ihtiyacı olmaksızın çalışanlarla güvenli şekilde etkleşim sağlayan akıllı sensör sistemlerine sahip bir robot geliştirdik. Veya 2010’da bize Deutsche Zukunftspreis ödülü kazandıran Biyonik Handling Yardımcısı’nı hatırlayın. Bu tür makineler, örneğin montaj alanında insanları monoton ve yorucu işlerden kurtarabilecek. Önemli olan teknolojinin insanları ve insanların teknolojiyi anlamak zorunda olmasıdır. Bu aynı zamanda makinelerin kullanılması ve kontrol edilmesi için de geçerlidir. Giderek, kullanımı kolay, sezgisel ve kullanıcıya yardımcı olacak tabletler veya akıllı telefonlar benzeri mobil aygıtlar kullanmak gibi tamamen yeni işletim konseptlerine sahip olacağız. Burada çok büyük bir potansiyel görüyorum.
- Demek ki bu, insanların yerini makinelerin alacağı anlamına gelmiyor?
Veit: Doğru. İnsanlar, bugün olduğu gibi gelecekte de
üretim dünyasının gerekli ve vazgeçilmez bir parçası olmaya devam edecek. Yeni teknolojiler, örneğin işlemleri kontrol etmek için veri toplamak, değerlendirmek ve kullanmak suretiyle belirli üretim adımlarını işçilerden devralırken, başka iş adımları uygulanmaya başlanacak ve can alıcı noktaya ulaştığımız yer burası: İlave eğitim ve nitelik, günümüzde olduğundan çok daha fazla kritik öneme sahip bir başarı unsuru haline gelecek. Ağ tabanlı üretimde, disiplinler arası yöntemle çalışma yeteneğine, bir öğrenme kültürüne ihtiyacımız var.
“İnsanlar, bugün olduğu gibi gelecekte de üretim dünyasının vazgeçilmez bir parçası olmaya devam edecek.”
- Ne demek istediğinizi bir örnekle açıklar mısınız?
Veit: Bir mekatronik mühendisinin profilini düşünün: Mekanik, elektronik ve bilgi teknolojileri unsurlarını, tam da yarının fabrikasında ihtiyaç duyduğumuz disiplinler arası bilgiyi bir araya getirir. Genel olarak, mühendisler bilgi teknolojileri alanında giderek daha çok teknik uzmanlığa ihtiyaç duyuyor; Bilgi teknolojileri uzmanlarının ise mühendislik ortamının ihtiyaçlarına giderek daha çok yönelmeleri gerekiyor. Yazılım geliştirme, elektronik mühendisliği ve donanım geliştirme, makine ve sistem mühendisliğiyle güçlerini birleştiriyor. Festo bu alanda bir öncü.
- Bu durumda çalışanların nitelikleri giderek daha önemli
olacak. Şirketler için bu ne anlama geliyor? Hangi ön gereklilikleri karşılamalılar?
Veit: Endüstri 4.0, şirketler ve çalışanları için çok farklı gelişmelere yol açacak. Bunların tam olarak ne olacağını sadece zaman gösterecek olsa da bir şey kesin, eğitim kursları ve ilave eğitimler gerekli olacaktır. Çünkü, şirketlerin gelecekte küresel rekabet düzeyinde ayakta kalmalarını sağlamak için mükemmel Araştırma ve Geliştirme kaynakları ve uzman personel mevcudiyeti her zamankinden daha önemlidir. Bağlı şirketimiz Festo Didaktik, siber-fiziksel fabrika gibi öğretim ve araştırma platformlarında ve Endüstri 4.0 için seminerlerinde bunu dikkate alıyor. Aynı zamanda Scharnhausen teknoloji tesisimizde de öğrenim anahtar bir rol oynuyor. Eğitim içeriğini yerinde aktarmanın direkt ve pratik bir yoluna sahip olmak amacıyla kendi öğrenme atölyemizi oraya entegre ettik.
- Endüstri 4.0’dan bahsederken nasıl bir zaman çerçevesi öngörüyorsunuz: 10, 20, 30 yıl? Ayrıca bu açıkça tanımlanabilen bir hedefe ulaşabilecek bir süreç mi, yoksa geleceğe yönelik ucu açık bir gelişme mi?
Veit: Festo için Endüstri 4.0, üzerinde çalışmaya devam edeceğimiz yüksek derecede disiplinler arası bir gelecek projesi. Bize göre, otomasyon piramidi evrimsel bir şekilde değişecek: Daha yüksek düzeylerdeki fonksiyonlar düşüşe geçecek. Önümüzdeki yıllarda görmeyi umabileceğimiz ilk endüstriyel dönüşümler, çok amaçlı enerji yönetimi ve durum izleme alanında olacak. Şu önemli, biz planlı olarak özellikle bilgi teknolojileri güvenliği ve standartlaştırma süreçleri gibi halen eyleme büyük ihtiyaç duyulan çalışma alanlarında mücadele ediyoruz. Özetlersek, Endüstri 4.0, tamamen uygulanması için hala uzun bir zaman gereken bir geliştirme sürecidir. Endüstri 4.0 Platformu ve öncülüyle ilgili çalışmalarla mükemmel bir ilerleme kaydediyoruz.
Festo San. ve Tic. A.Ş.